Helaas komt het bij ons heel af en toe voor: een klant geeft aan dat de stickers niet plakken op een bepaalde ondergrond of beker, of de sticker laat los wanneer deze blootgesteld is aan extreme hitte. De lijmlaag van de sticker krijgt altijd de schuld, maar feitelijk is dat altijd maar één kant van het hele verhaal.

De stickers kunnen op meerdere ondergronden worden geplakt. Alle stickers worden gemaakt van een hoogwaardige zelfklevende vinyl. Deze vinyl is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De stickers kunt u plakken op vele “gladde” ondergronden.

Stickerlijmen zijn tegenwoordig voor veel ondergronden geschikt, maar nooit voor alle ondergronden en onder alle omstandigheden. Omdat wij niet kunnen beoordelen of de ondergrond waarop onze stickers worden aangebracht hiervoor geschikt is, geven wij geen garantie op het hechten van onze stickers. Het mislukken van plakken kunt u dan ook nooit verhalen op Maatstickers.nl.

1. De stickerlijm is niet geschikt voor het materiaal waarop geplakt wordt

Stickerlijmen zijn tegenwoordig voor veel ondergronden geschikt, maar nooit voor alle ondergronden en onder alle omstandigheden. Er komen steeds meer materialen en mengsoorten van materialen bij. Met name flexibele plastics en gerecyclede kunststoffen kunnen de lijm afstoten (enkele drinkbekers zijn gemaakt van dit materiaal). Maar ook op bruine kartonnen dozen van gerecycled materiaal plakken stickers vaak moeilijk of niet.

“Met name flexibele plastics en gerecyclede kunststoffen kunnen de lijm afstoten (enkele drinkbekers zijn gemaakt van dit materiaal).”

Maatstickers.nl

2. De sticker wordt niet goed aangedrukt, waardoor de lijm niet is gezet

Stickerlijm heeft tijd nodig om goed aan te hechten en zich te zetten naar de ondergrond. De optimale hechting wordt vaak pas na 48 uur bereikt. Stickerlijmen zijn meestal “pressure sensitive”, hetgeen betekent dat ze beter gaan plakken als ze goed worden aangedrukt.

3. De ondergrond is gestructureerd

Een gestructureerde ondergrond kan betekenen dat de sticker alleen op de toppen van de structuur houvast heeft. Daardoor is het werkelijke plakoppervlak kleiner en kan de sticker eerder loslaten.

4. Het oppervlak of de sticker is te koud

Lijmen plakken het beste bij kamertemperatuur. Als algemene ondergrens wordt 15 graden celcius van de sticker én de ondergrond aangehouden. Sommige lijmen plakken al bij 0 graden celcius, andere specialistiche lijmsoorten plakken onder het vriespunt op bijvoorbeeld diepgevroren producten. Daarbij is vaak sprake van aangevroren condens.

5. De ondergrond is schoongemaakt met een siliconen houdend schoonmaakmiddel

Een schone ondergrond is uiteraard belangrijk voor een mooi plakresultaat. Gebruik echter geen glassex of gelijkend schoonmaakmiddel omdat deze silcionen bevatten. De siliconen worden in het schoonmaakmiddel gedaan om er voor te zorgen dat vuil minder goed hecht. Stickers plakken hier echter ook niet op. Veel beter is het om een klein beetje zeepsop te gebruiken, of een andere zuivere onvetter (groene zeep, ammoniak).,

6. De sticker plakt niet meer doordat deze extreme hitte heeft moeten doorstaan

Extreme hitte, zoals het heetste programma van de vaatwasser of steriliseren, kan de structuur van de sticker doen veranderen of de lijmlaag doen loslaten. Gaat de sticker in de vaatwasser of stoomsterilisator, plak dan niet op een ongelijkmatige ondergrond en zorg ervoor dat de sticker op een laag programma wordt gewassen.